Střecha

Pálená střecha je korunou každého domu – 3. díl: Pálená střešní krytina a pokládka

Hliněné střešní tašky jsou k dispozici v různých provedeních. Nejen různé tvary a barvy tašek dodávají kryté střeše charakteristický vzhled. Důležitou roli hraje také povrchová úprava. Znalost různých tvarů, barev a povrchů je důležitá pro optimální poradenství zákazníkům a pro rozhodnutí o koupi.

Pro výrobu hliněných střešních tašek se ze země těží jíl a hlína. Před dalším zpracováním se suroviny navlhčí vodou a uloží se ve skladu. Následně se v mlýně drtí hrudky se těžkými železnými koly na poddajnou hmotu, která se následně zhutní. Hotová hmota se rozřeže a slisuje. Během tohoto procesu se určí tvar. Poté se tašky musí nejprve několik hodin sušit v sušárně, než se vypálí.

Při vypalování se železo, které je v malém množství obsažen v hlíně, při teplotě přibližně 1000 stupňů vypálí na oxid železitý. Díky tomu má střešní taška klasickou přírodní červenou barvu. Matný a přírodní povrch přírodních dlaždic je difuzně otevřený, nehořlavý a odolný proti UV záření.

Pomocí dodatečného povrchového nátěru – engoby nebo glazury – lze střešním taškám dodat variabilní vzhled. Možné jsou nejen různé barevné odstíny. Na vzhled povrchu má vliv také stupeň lesku, a to matný, matně lesklý nebo lesklý. Pokrývač tak má různé možnosti návrhu střechy a může svým zákazníkům nabídnout široký výběr.

Při výrobě engoby se ještě nevypálená dlaždice potáhne tzv. kaší – směsí jílových minerálů, barevných částic a vody. Při teplotě vyšší než 1000 stupňů Celsia se engoba vypaluje do tašek. Engobované střešní tašky jsou difuzně otevřené a vytvářejí matný nebo hedvábně matný vzhled.

Glazura naopak vytváří vysoce lesklý povrch. Glazované střešní tašky se před vypalováním natírají nebo stříkají glazurou, která se skládá především z mletého a předem roztaveného skla nebo křemene. Po nanesení pokrývá glazura cihlu jako ochranné brnění. Díky hladkému povrchu jsou glazované cihly obzvláště odolné, například proti růstu mechů.

Střešní tašky – sortiment:

-jik-

Vložte komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*